Óvoda

Nagykónyi Óvoda

A település szívében, a Nagy utcán található az óvoda. Régi, nagy múltú intézmény. A mai felnőtt, sőt nyugdíjas korosztály is itt kezdte kisgyermekkori éveit.

Jelenleg az intézményben két óvodai csoport működik. 3 óvodapedagógus és 2 dajka néni vigyáz a gyermekekre. Minkét csoport vegyes életkorú, a két és fél éves picitől a hat esztendős nagyokig együtt vannak. A Kisvakond és Kismackó nevű csoportokban reggel 7-től délután 17-ig fogadják, gondozzák, tanítják, nevelik, SZERETIK a nagykónyi és más településről bejáró ovisokat.

Befogadó intézményként olyan kisgyermekek is járnak ide, akik valamilyen sajátos nevelési szükséglettel élnek. Az ő egyedi ellátási és fejlesztési igényeiket is szakszerűen megoldja az óvoda, pontosabban a szakemberek.

Az óvónénik közül ketten itt élnek, harmadik társuk Dombóvárról érkezik a munkába. Óvodapedagógus, német nemzetiségi óvodapedagógus, tanító, fejlesztő pedagógus, közoktatás vezető, értő olvasás oktató képesítésekkel rendelkeznek és ezeket használják is a mindennapi munkájukban. Elkötelezett hívei a hátránykompenzálásnak, esélyteremtésnek, a képességfejlesztésnek, a gyermekek egyéni ütemben történő haladásának. A tevékeny hétköznapokban rengeteg élményszerző, tapasztaló lehetőséget biztosítanak az ovisoknak. Német nyelvű játékos foglalkozások, TKP-órák (Tanulási Képesség Fejlesztő), séták, kirándulások, a község megismerése színesítik az óvodai nevelés alapfeladatait. Aktívan és tevékenyen vesznek részt a kulturális életben, a falu eseményeinek állandó szereplői. Ehhez szükséges a szülőkkel való hatékony együttműködés, ami évek óta sikeres.

A szakképzett dajka nénik is helyi lakosok, lelkesen és nagy teherbírással segítik az óvodapedagógusok munkáját, valamint takarítják az épületet és környezetét, gondoskodnak az étkezésekről.

A mikrotérség legjobban felszerelt óvodája a Nagykónyi Óvoda!

A szülői támogatással készült mászófal, az Ayres-terápiás és a Bozsik-foci által kapott tornaeszközök és egyéb felszerelések, amelyek pályázatoknak és külső támogatóknak köszönhetőek, olyan eszközbázist biztosítanak, ami még hatékonyabbá teszi az intézményben folyó szakmai munkát.

A Nagykónyi Óvoda XXI. századi környezetben, naprakész szakmai felkészültséggel, a hagyományos értékrendet szem előtt tartva, a boldog ovisok kis szigete.